SZC logo

Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203048/019 | 3100 Salgótarján Május 1. út 58.

Intézmény logo

Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2024. aug. 7.


  • Képzések
  • Szakmák

Okleveles óvodai nevelő 2 éves esti oktatás – képzési tájékoztató

A szakma kizárólag okleveles technikus képzésben sajátítható el. A képzési program az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel közösen került kialakításra. A hozzánk járó diákok tanulmányaikat folytathatják majd az egyetemen kreditpontok beszámításával.

Okleveles óvodai nevelő 2 éves esti oktatás – képzési tájékoztató

Az óvodai nevelő óvodában, gyermekotthonban, lakásotthonban foglalkoztatott személy, aki felsőfokú végzettségű szakember irányítására támaszkodva végzi szakirányú munkáját.

Közreműködik a gyermek tevékenységeinek, a csoportfoglalkozásoknak, továbbá intézményen kívüli programoknak, foglalkozásoknak az előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában. Az életkori és egyéni sajátosságokhoz igazodó közös tevékenység során élményeket, viselkedési és helyzetmegoldási mintákat nyújt. Támogatja az önálló próbálkozást és a kreativitást. A pedagógus, illetve egyéb szakember útmutatásai alapján ellátja az egyes nevelési, a gyermek fejlődését segítő feladatokat. Felügyeli, kíséri a gyermekeket, 2 csoportokat, gondozási feladatokat végez, tevékenyen részt vesz a higiénés szokásrendszer kialakításában, közösen végezhető munkatevékenységekben. Közreműködik az intézményi rendezvények előkészítésében, szervezésében, megvalósításában. Segíti a társas kompetenciák, csoportnormák fejlesztését. Fejlődési és magatartászavarok észlelése esetén jelzéssel él a munkáját irányító intézményvezető felé. A kapcsolattartásban infokommunikációs, digitális eszközöket is alkalmaz. Segédkezik a fejlesztési anyagok elkészítésében, írásos és nyomtatott anyagok másolásában és összeállításában, informatikai berendezések és egyéb segédeszközök kezelésében. Segíti a család és az intézmény kapcsolattartását. Munkája során differenciált bánásmódot alkalmaz. Különös figyelmet fordít a hátrányos szociokulturális környezetből érkező gyermekre és családjára, valamint figyel a különleges gondozáshoz való jog érvényesülésére. Ismeri a gyermek személyiségfejlődésének szakaszait, legfontosabb sajátosságait. Gyermekszeretet, jó együttműködési és kommunikációs készség, empátia és tolerancia jellemzi.

Az óvodai nevelő nem óvónő!

 

 

A szakmai oktatásba történő belépés feltételei

Alkalmassági követelmények:

Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Pályaalkalmassági vizsgálat a szakirányú oktatás megkezdése előtt: szükséges

 

A képzés felépítése:

Az ágazati alapoktatás (az 1/13. évfolyam első félév) során a tanuló elsajátítja a gondozási-, nevelési-, oktatási feladatokhoz szükséges alapismereteket, készségeket. Megismeri a gyermekek, tanulók szükségleteit, a környezet rendjének, tisztaságának fontosságát. Elsajátítja a társas kompetenciák fejlesztéséhez szükséges attitűdöket. Képessé válik viselkedési- és helyzetmegoldási minták nyújtására, az önálló próbálkozás és a kreativitás támogatására. Elsajátítja a gyermekek, tanulók szabadidős tevékenységének támogatásához, intézményi rendezvények, ünnepségek előkészítéséhez, szervezéséhez, megvalósításához szükséges képességeket. Tapasztalatot szerez a kreatív alkotó tevékenységekben, írásos- és nyomtatott anyagok másolásában és összeállításában, informatikai berendezések, eszközök kezelésében. Megismeri egy nevelési-, oktatási intézmény tevékenységét. Gyermekszeretet, empátia és tolerancia jellemzi, jó együttműködési és kommunikációs készséggel rendelkezik.

Ágazati alapvizsga: a fentiek megtanulása után az első félév végén a diákoknak ágazati alapvizsgát kell tenniük. Ennek sikeressége feltétele a szakirányú oktatába lépésnek, vagyis a tanulmányok folytatásának. Emellett pályaalkalmassági vizsgálaton is részt kell venniük.

Szakirányú oktatás: a tananyag az óvodai nevelő munkakör betöltéséhez szükséges ismereteket foglalja magába.

Az 1/13. évfolyamot követően összefüggő nyári gyakorlatot kell teljesíteni 80 órában.

 

A 2/14. évfolyam végén a tanulóink szakmai vizsgát tesznek.

Részei:

- Központi interaktív vizsga és

- Projektfeladat.

Mindkét évben évközben óvodai gyakorlaton is részt kell venni.

 

A képzés két hétköznapon és szombaton órarend szerint zajlik majd. (konkrét ütemezése augusztus 26. után kerül pontosításra).

 

Juhászné Janik Beatrix

igazgató

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Papírgyűjtés 2024

Papírgyűjtés 2024

Iskolánk a 2024/25-ös tanévben 2024. szeptember 16. és 20. között szervez papírgyűjtést jótékonysági céllal.

2024. szept. 2.


Gólya nap 2024

Gólya nap 2024

A 2024/25-ös tanév gólyáinak első napja iskolánkban

2024. aug. 26.


Javítóvizsga időpontok

Javítóvizsga időpontok

2024. jún. 28.



Partnereink

SZC logo

Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum


Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum

3100 Salgótarján Május 1. út 58.

Telefon: +36 32 411898

E-mail: tancsics.st@tancsics-nmszc.hu

OM azonosító: 203048/019


2024Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum